Return to site

Blog- Vitamines

Vitamine B12

De laatste tijd hoor ik van verschillende mensen om mijn heen dat zij iemand kennen die ziek zijn door een dramatisch Vit. B12 te kort. Zelfs zo erg dat zij niet meer kunnen lopen en Vit. B12 injecties krijgen, omdat hun darmen geen Vit. B12 meer opnemen. Hier schrok ik van. Hoe komt dit en waar gaat dit mis in hun voedingspatroon?

Waar een tekort aan vitamine B12 vroeger veel voorkwam in arme landen door parasitaire infecties en gebrek aan voldoende vlees of zuivel is het nu ook in de westerse wereld een feit.

Hoe komt dit?

De basis voor alles, zit in wat we eten en hoe goed we voor ons darmstelsel en flora zorgen. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Zalm en rundvlees zijn zeer rijk aan Vit. B12. Ook zit het in producten als kabeljauw, ei en kwark. Het wordt opgenomen via ons darmstelsel en heeft een vitale functie. Vit. B12 zorgt namelijk voor een goede werking van ons zenuwstelsel. Ook speelt het een rol bij de productie van rode bloedcellen en helpt het onze energievoorziening.

Nu zou je denken dat we in de westerse samenleving toch voldoende van deze voedings-middelen tot ons krijgen. Toch is het de algemene dagelijkse hoeveelheid van 2,8 mcq per dag voor volwassen mannen en vrouwen niet het enige wat belangrijk is. Voor de opname van een vit B12 is een gezonde darmflora nodig.

Nu heb ik even wat onderzoek gedaan en nu is het zo dat de darmen minder goed functioneren door medicijnen, ziekte of ouderdom waardoor er een tekort aan vit. B12 kan ontstaan. Dit betekent dat niet alleen vegetariërs op hun vit B12 moeten opletten, maar ook mensen die medicijnen gebruiken waar de stof Formine in zit, zoals maag (zweer)remmers, bèta blokkers, sommige medicatie diabetes 2 en cholesterol verlagers of anticonceptie pil. Ook mensen met de ziekte van Crohn of mensen die ontstekingen in het maagslijmvlies in de dunne darm hebben (dit kan ontstaan door een histamine allergie of intolerantie) zorgen voor een verminderde opname van vit B12.

Naast ziektes is bekend dat ouderen minder maagzuur aanmaken, waardoor de splitsing Eiwitten en B12 wordt bemoeilijkt die de opname verminderd. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van junkfood zorgt voor een bacteriële overgroei,* wat de darmflora verstoord, en voor een verminderde opname van Vit B12 kan zorgen.

Het is dus heel belangrijk wat je eet en hoe je eet en dat dit in balans is. In mijn volgende blog meer over een gezonde darmflora.

Tip: voor een Vitamine B12 boost maak een Spinazie souffle (ook geschikt voor vegetariërs)

(zie recepten)

Bronnen: stichtingb12tekort.nl en voedingscentrum