Return to site

Artikel - Ghee

GHEE en geklaarde boter

 

Misschien heb je wel eens gehoord van ghee? Dit is een veelgebruikte soort geklaarde boter uit India. De twee worden vaak gezien als één-en-dezelfde, maar ghee (letterlijk vertaald 'vloeibaar goud') heeft een andere bereidingswijze en zijn eigen unieke smaak. Het wordt uitgebreider verhit, waardoor het aandeel vocht nóg lager ligt. In de Indiase en Pakistaanse keuken is men er dol op vanwege de smaak. Als Nederlander moet je er wel een beetje aan wennen, maar dit weegt niet op tegen de voordelen:

- Het is rijk aan vitamine A, D, E en K

- Lang houdbaar: Omdat geklaarde boter alleen uit vetten bestaat, gaat het niet snel overstuur en hoef je het niet gekoeld te bewaren. Ideaal! Het gaat dan ook eenvoudig een paar maanden mee. Gekoeld zelfs nog langer.

- Goed om te verhitten: Geklaarde boter kan zeer goed tegen verhitting op hoge temperaturen. De geklaarde versie is daarom perfect als je iets heel heet wilt bakken of frituren en erg handig in gebruik.

- Het is vrij van lactose en caseïne: Ligt het aandeel lactose in gewone roomboter al laag, is dit in geklaarde boter eigenlijk nihil. Hetzelfde geldt voor caseïne (melkeiwit). Dit maakt het een geschikt smeerseltje voor veel mensen met een lactose-intolerantie of koemelkeiwit-allergie.

- Rijk aan boterzuur: Geklaarde boter bevat boterzuur. Dit is een heel gezond kortketenvetzuur dat je lichaam makkelijk kan verteren en om kan zetten in energie. Ook je darmen en met name je darmflora worden hier erg blij van!

 

In Nederland is het verkrijgbaar in de Toko of in Natuur/ reform winkels.

 

GHEE en geklaarde boter

Misschien heb je wel eens gehoord van ghee? Dit is een veelgebruikte soort geklaarde boter uit India. De twee worden vaak gezien als één-en-dezelfde, maar ghee (letterlijk vertaald 'vloeibaar goud') heeft een andere bereidingswijze en zijn eigen unieke smaak. Het wordt uitgebreider verhit, waardoor het aandeel vocht nóg lager ligt. In de Indiase en Pakistaanse keuken is men er dol op vanwege de smaak. Als Nederlander moet je er wel een beetje aan wennen, maar dit weegt niet op tegen de voordelen:

- Het is rijk aan vitamine A, D, E en K

- Lang houdbaar: Omdat geklaarde boter alleen uit vetten bestaat, gaat het niet snel overstuur en hoef je het niet gekoeld te bewaren. Ideaal! Het gaat dan ook eenvoudig een paar maanden mee. Gekoeld zelfs nog langer.

- Goed om te verhitten: Geklaarde boter kan zeer goed tegen verhitting op hoge temperaturen. De geklaarde versie is daarom perfect als je iets heel heet wilt bakken of frituren en erg handig in gebruik.

- Het is vrij van lactose en caseïne: Ligt het aandeel lactose in gewone roomboter al laag, is dit in geklaarde boter eigenlijk nihil. Hetzelfde geldt voor caseïne (melkeiwit). Dit maakt het een geschikt smeerseltje voor veel mensen met een lactose-intolerantie of koemelkeiwit-allergie.

- Rijk aan boterzuur: Geklaarde boter bevat boterzuur. Dit is een heel gezond kortketenvetzuur dat je lichaam makkelijk kan verteren en om kan zetten in energie. Ook je darmen en met name je darmflora worden hier erg blij van!

In Nederland is het verkrijgbaar in de Toko of in Natuur/ reform winkels.